Enostavno pecivo, ki ga pripravljamo predvsem v prazničnih dneh. Gre za marmorni kolač. Načinov ter receptov za to sladico je nešteto, vsak ima svoj način priprave, nekateri imajo svoj recept in morda še celo kakšno skrito sestavino. To slastno pecivo se odlično prileže ob jutranji kavici, otroci ga po navadi jedo ob kozarcu mleka ali kakava, lahko pa tudi s čajem ali karkoli drugače.

Marmorni kolač, se je pojavil v 19. stoletju, ko so v Nemčiji dobili idejo o mešanju dveh različnih biskvitnih mas. Belo in temno maso so zlili skupaj in nastal je Marmorkuchen, ali po slovensko marmorni kolač.

Vsak marmorni kolač je unikaten. Ko dve masi prelijemo skupaj v pekaču, vedno znova nastane nov vzorec, zato ne bo noben kolač enak drugemu. Ne pripravljamo ga samo v prazničnih dneh, vendar se priprave lahko lotimo tudi tekom leta. Je odlična izbira za malico ali mogoče tudi zajtrk, vsekakor pa se lahko vselej posladkamo z njim.

Načinov za pripravo je ogromno. Med drugim lahko pripravimo tudi zdrav marmorni kolač. Super alternativa navadnega marmornega kolača za tiste, ki se ne poslužujejo sladkih peciv. Lahko mu dodamo različne dodatke glede na okus ter želje. Kakšno sestavino lahko tudi zamenjamo s katero drugo ali pa jo preprosto izpustimo. V prazničnih dneh, marmorni kolač lahko popestrimo s posipanjem kokosove moke, barvnimi mrvicami ali pa nanj prelijemo topljeno čokolado.

Načinov priprave je ogromno

Kot smo že omenili, ima vsak svoj način priprave. Tukaj je le eden izmed mnogih receptov, za to slastno, klasično pecivo.

Pečico prehodno segrejemo na 180°C. Ko se ta segreva, se lotimo mase. Za pripravo mase, 4 jajca stepamo skupaj s šestimi žlicami sladkorja. Jajca naj bodo L velikosti. Če boste uporabili manjša, je bolje, da dodate kakšnega več. Stepamo toliko časa, da postane masa puhasta. Mešati moramo počasi, vmes pa k masi dodajamo 6 žlic olja in nato še 6 žlic mleka. Olje naj bo rastlinsko, mleko pa je lahko tudi lahko ali rastlinsko. Namesto olja lahko uporabite tudi maslo, vendar ga prej rahlo zmehčajte. Pozorni bodite, da ga ne stopite, saj se bosta tako mleko in maslo ločila in vaša masa ne bo uspela. Ena žlica olja predstavlja približno 20 g masla. Nato dodamo ščepec soli. V drugi posodi zmešamo žličko pecilnega praška ter 12 žlic moke. Suhe sestavine počasi umešamo v maso. Model za kolač premažemo z maslom in posujemo z ostro moko ali drobtinami. Polovico mase zlijemo v model za marmorni kolač ali pekač po vaši želji. V drugo polovico mase umešamo 3 zvrhane žlice kakava, vrsta kakava ni pomembna in še 2 žlici mleka. Temno maso zlijemo na belo maso.

Ko je naša pečica segreta na 180°C, notri postavimo model z maso in pečemo približno 40 minut. Čas pečenja se lahko malo razlikuje, odvisno je od vaše pečice. Ko marmorni kolač naraste, ga prebodemo z zobotrebcem. Če zobotrebec izvlečemo suhega, je naše pecivo dovolj pečeno.

 

Na spletu lahko najdete veliko drugih različic tega peciva. Ene bolj priljubljenih so marmorni kolač z jogurtom, Nutello, zdrav marmorni kolač in še mnoge druge različice izvrstnega peciva.