Epidemija je s sabo prinesla številne spremembe, nekatere boljše, druge nekoliko manj. Mnogi so se v času zaprtja države soočali s številnimi novimi izzivi ter čas namenili novim znanjem. Ste med njimi tudi vi? Število domačih kuharskih navdušencev je v zadnjem času močno poraslo, saj za kuho v resnici ne potrebujete veliko. Le osnovna živila, kuharske pripomočke in kakovostno ponev s katerimi lahko za popoln obrok poskrbite z recepti »iz glave« ali pa kuharske knjige. Reševanje vsakega kuharskega izziva pa je še enostavnejše, če vaš nakup zajema tudi vsestranska ponev.

Ali je izbira ustrezne ponve znanost?

No, verjamemo, da znanost ravno ne, je pa res, da izbira ustrezne ponve zagotavlja boljšo izkušnjo kuhanja. Visoko kakovostna ponev po mnenju kuharskih strokovnjakov izboljša vaše kuhanje, sočasno pa ustrezno izbrani modeli in materiali poskrbijo, da boste nad kuhanjem ostali navdušeni tudi takrat, ko  jih bo potrebno očistiti.

Mnogi doma skladiščijo ponve različnih oblik in materialov, čeprav mnogi strokovnjaki poudarjajo, da je dovolj že nekaj skrbno izbranih kosov kuhinjske posode. Te morajo v osnovi zagotavljati fleksibilnost kuhanja in svojemu namenu služiti dalj časa. Prav zato menimo, da lahko začetna (morda višja) investicija zagotovi kakovost, ki bo trajala.

Na izbiro ustrezne ponve vpliva namen uporabe – za pripravo palačink ne boste uporabili globoke ponve, medtem ko boste za praženje zelenjave in pripravo mesnih jedi posegli prav po slednjih. Na velikost izbire ponve vpliva tudi količina načrtovane priprave hrane – če vaše gospodinjstvo sestavljata dve osebi, potrebe po večji ponvi ni. Če pa vaše gospodinjstvo sestavlja več oseb, verjetno razmišljate tudi o večji ponvi.

Poleg oblike, velikosti in namena, pa pri izbiri ne pozabite upoštevati tudi ostalih lastnosti, ki v prvi vrsti zagotavljajo kakovostno (in varno) uporabo. Kakovostno ponev običajno prepoznate po priloženih certifikatih, ki dokazujejo neškodljivost uporabe ponve za zdravje (in okolje). Običajno ti certifikati potrjujejo, da so sloji, ki ponev sestavljajo neškodljivi. Tak je na primer titanov nanos, ki dopolnjuje najkakovostnejše izdelke. Običajno so uporabnikom pomembne tudi prilagodljivost uporabe ponve na različnih površinah – ponev, ki ustreza samo elektrike, ne pa tudi indukciji, običajno ne zadostuje za potrebe sodobnih uporabnikov. Podobno velja za posodo, ki je ne smemo prati v pomivalnem stroju.