Gastroskopija je pregled sluznice požiralnika, želodca in dvanajstnika. Vas zanimajo osnove posega in dodatne informacije o tem, kako gastroskopija poteka in kdaj je potrebna? Je krajše ime za ezofago-gastro-duodenoskopijo in pomeni direktno opazovanje notranjosti prebavil v zgornjem delu. Gastroskop je optični inštrument, ki je tako upogljiv in tanek, da ga zdravnik uvede skozi usta. Požiralnik je tako prvi na vrsti za pregled, potem sledita še pregleda želodca in dvanajsternika. Ta preiskava je veliko natančnejša od rentgenskega pregleda zgornjih prebavil, opravil pa jo bo specialist gastroenterolog.

Gastroskopija

Gastroskopija poteka tako, da bolnik najprej prejme ustnik in izbiro lokalne analgezije žrela z razpršilom. Bolnik mora med preiskavo ležati na levem boku, takrat mu specialist uvede endoskop v požiralnik. Skozi endoskop bo vpihoval zrak, kar lahko bolnik čuti kot napenjanje. Celoten čas posega bolnik diha normalno. Preiskava je neprijetna, vendar neboleča. Morda bo prisoten poziv siljenja na bruhanje in draženje v žrelu. Preiskava traja med pet in deset minut.

V okviru gastroskopije se lahko opravi biopsija, ki pomeni odvzem vzorca tkiva za nadaljnje preiskave ali odstranitev majhnega polipa. Ta vzorec potem mikroskopsko pregledajo in lahko ugotovijo morebitne bolezenske spremembe. Gastroskopija ne boli, prav tako ne prinaša komplikacij. Na koncu preiskave boste izvedeli rezultate in prejeli mnenje o nadaljnjih ukrepih in postopkih. Nekaj časa po preiskavi boste imeli še otrdelo grlo od lokalnega anestetika, v tem času je hranjenje in pitje odsvetovano.

Zdravniško ukrepanje je potrebno, kadar imate trd trebuh, vas v trebuhu ali za prstnico boli, se vas loteva vročina ali mrzlica, v izbruhanem opazite kri, imate črno lepljivo blato, ste omotični ali se zgrudite. Ko se izvaja gastroskopija, so zapleti redki, lahko pa se zgodi predrtje stene prebavil. V tem primeru je potrebna operacija. Bolnik mora na preiskavo tešč, zdravniku pa povejte, če ste morda občutljivi na kakšno zdravilo, imate hemofilijo ali kaj podobnega.