Ko govorimo o zdravju, govorimo o preventivi ter kurativi. Slednja je nekaj, česar si ne želimo ter želimo s preventivo prepreči. Za povečanje odpornosti je uporaben tudi cink, ki ugodno vpliva na naše zdravje, počutje in razpoloženje. Že poznate njegove koristne učinke?

Kaj je cink in kje ga najdemo?

Cink je kemijski element, ki ga ljudje najpogosteje povezujejo s cinkanimi kovinami ter uporabo v industriji oziroma gospodarstvu, čeprav je ena od ključnih hranilnih snovi tudi za naše telo. Zink je namreč ključen pri ohranjanju imunskega sistema, delovanja presnove, celjenju ran ter pri zaznavi okusa in vonja. S pestro prehrano boste zadostili potrebam po cinku, ki ga sicer najdemo predvsem v mesnih izdelkih – bogati viri so piščanec, rdeče meso, pa tudi kosmiči.

 

kosmiči cink

Vir cinka predstavlja piščančje in rdeče meso, pa tudi kosmiči.

Koristni učinki cinka

Pomanjkanje cinka se povezuje z večjo dovzetnostjo za prehladna in druga obolenja. Povečanje uporabe cinka v času prehlada pa po drugi strani poveča hitrost okrevanja, pri tem je potrebno poudariti, da uporaba nosnih razpršil, ki vsebujejo cink pri dolgotrajni uporabi vodijo v izgubo vonja.

Dodaten vnos cinka pomaga pri celjenju ran, prav tako pa so dokazani koristni učinki vnosa cinka pri otrocih v času driske (predvsem pri otrocih, ki nimajo dovolj pestre prehrane).

Kdaj povečati vnos cinka in možne kontradikcije?

Vnos cinka v obliki prehranskih dopolnil je priporočen v času prehladnih in virusnih obolenj ter v primeru drugih prej omenjenih težav.

V primeru, da uporabljate prehransko dopolnilo s cinkom, se o uporabi posvetujete z zdravnikom, če uporabljate tudi druga zdravila. Cink lahko vpliva na uporabo določenih antibiotikov ter zavira njihovo delovanje na bakterije, zato je potrebno cink vzeti vsaj 2 do 4 ure pred načrtovanim jemanjem antibiotika.

O uporabi cinka se obvezno s svojim zdravnikom pogovorite tudi bolniki z revmatidnim artritisom, saj lahko cink vpliva tudi na zdravila, ki jih jemljejo omenjeni zdravniki.

Na izgubo cinka iz telesa pa vplivajo tudi zdravila za uravnavanje krvnega pritiska, ki delujejo na principu izločanja žvepla.