Kuhinja je zelo pomemben prostor v hiši. Tam se pripravlja vse obroke in za kuhanje je potrebno imeti primerne kuhinjske aparate. Pečica (https://www.akvonij.si/kategorija/vgradne-pecice) zagotovo spada med bolj pomembne kose bele tehnike, saj lahko z njo pripravite ogromno različnih vrst jedi. Obstajajo različne vrste pečic z različnimi funkcijami in ostalimi lastnosti. Vendar pa preden začnete razmišljati o vseh praktičnih funkcijah, se morate odločiti za samostoječo ali vgradno pečico. Vgradne pečice so zadnje čase veliko bolj priljubljene, saj so precej neopazne in kuhinji pomagajo do elegantnega in čistega videza, ki je vedno moderen.

Pečica je osnova vsake kuhinje

Vsaka dobro opremljena kuhinja mora imeti tudi pečico. Pečica se namreč uporablja za pripravo različnih jedi in je tako pomembna pri mnogih obrokih. Lahko bi celo rekli, da ni prave kuhinje brez pečice.

Niso pa vse pečice enake in zato bo vsako gospodinjstvo potrebovalo drugačno vrsto pečice. V osnovi se ločijo samostoječe in vgradne pečice. Izbira je najbolj odvisna od velikosti in postavitve kuhinje. Potem pa je seveda treba premisliti, kje bo pečica stala. Vgradne pečice se namreč lahko vgradi kamorkoli, medtem, ko se mora samostoječo pečico nujno postaviti na tla. Šele ko določite, ali se boste odločili za vgradno ali samostoječo pečico, se lahko osredotočite na izbiro priljubljene znamke in vseh dodatnih funkcij, ki naredijo pečico nepogrešljiv kuhinjski element.

Samostoječa ali vgradna pečica?

Čeprav imata lahko samostoječa in vgradna pečica precej podobne funkcije, kar se tiče peke, pa se v eni stvari močno razlikujeta – v postavitvi.

Samostoječe pečice stojijo same in zato ne potrebujejo nobenega dodatnega kuhinjskega elementa. Prav tako je za samostoječo pečico značilno, da je del štedilnika, torej je na vrhu kuhalna plošča, pod njo pa pečica. Ta oblika je najboljša za kuhinje z malo prostora.

Vgradne pečice pa imajo to prednost, da se jih lahko vgradi v katerikoli prostor v kuhinji. Vgradna pečica se namreč lahko postavi v višino oči, v višino pasu ali pa pod pult – izbira je res odvisna od vaših želja. Primerna je tako za večje kot manjše kuhinje in v primeru večjega gospodinjstva se lahko odločite za vgradnjo dveh pečic, kjer lahko naenkrat pripravite večje količine raznolike hrane.

Vse več ljudi se odloča za nakup vgradnih pečic

Vgradne pečice so priljubljene z razlogom. Zato ni čudno, da se za njih odloča veliko ljudi, ki na novo gradijo kuhinjo ali pa jo obnavljajo. Že samo videz vgradne pečice je ena izmed lastnosti, zaradi katere je ta oblika bolj priljubljena od ostalih. S pravo izbiro ostalih kuhinjskih elementov, bo vgradna pečica skoraj neopazna in se bo tako popolnoma skladala s celoto. Dizajni vgradnih pečic pa k temu pripomorejo še tako, da so njihove linije čiste in ustvarijo res eleganten videz kuhinje.

Iz praktičnega vidika so vgradne pečice primerne zaradi vgradnje v katerokoli višino. Priljubljene so pri družinah z otroci, saj je pečica lahko vgrajena nekoliko višje od tal. Tako je majhni otroci ne morejo odpreti in to pomeni večjo varnost v hiši.

Pozabite pa lahko tudi na konstantno sklanjanje, da preverite če je vaša jed že pečena. V primeru, da se odločite za vgradnjo pečice v višini oči ali prsi, boste lahko brez napora opazovali peko jedi. To je precej priročno pri starejših ljudeh in vseh tistih, ki se težje sklanjajo. Veliko vgradnih pečic ima tudi izvlečna vodila, da lahko pekač preprosto potegnete ven in tako enostavno preverite stanje jedi. Izbirate lahko med različnimi velikostmi vgradnih pečic, da zagotovo pripravite dovolj velike količine hrane za celo gospodinjstvo.

Praktične funkcije vgradnih pečic

Moderne vgradne pečice imajo ogromno praktičnih funkcij, ki vam bodo pomagale pri peki vaših najljubših jedi. Kot omenjeno je priporočljivo, da ima pečica izvlečna vodila, s katerimi lahko pekač preprosto povlečete ven in imate tako manj možnosti, da se opečete. Poleg tega je seveda primerna osvetlitev notranjosti pečice vedno priročna.

Novejše pečice so opremljene z naprednimi zasloni, s pomočjo katerih se nastavlja temperatura in način peke. To vam lahko močno olajša izbiro načina peke, ki je najbolj primeren za določene jedi. Pri nekaterih vgradnih pečicah to pomeni, da imajo dodatno funkcijo vročega zraka, ki ga ventilatorji razporedijo po notranjosti, funkcija peke na žaru ali pa celo funkcija peke na pari.

Tudi možnosti nastavitve temperature vgradne pečice je precej pomembna. S pomočjo zaslona imate lahko možnost nadzora temperature, ki jo pečica s pomočjo senzorjev nadzira in nastavlja. Potem pa je tu še funkcija ohranjanja temperature in seveda hitrega ogrevanja pečice. Vgradne pečice res ponujajo številne funkcije, od vas pa je odvisno, kaj zares potrebujete in to izberite.