Se sprašujete, kako na učinkovit in estetsko dovršen način zaščititi svojo teraso, parkirno mesto pred hišo ali vrt? Odličen način za opisano so stekleni nadstreški – cena sicer ni nizka, vendar pa gre za nakup, ki se vam bo zagotovo obrestoval. Stekleni nadstreški (cena je odvisna od več dejavnikov) imajo namreč življenjsko dobo tudi več kot 15 let, ves ta čas pa učinkovito opravljajo svojo nalogo. Če se je še včasih za nadstreške najpogosteje uporabljalo klasično steklo, pa le tega danes vse pogosteje zamenjuje polikarbonat – vsestranski in neverjetno odporen material, ki bo vašo teraso in okolico hiše učinkovito zaščitil pred različnimi vremenskimi dejavniki. Nič čudnega, da polikarbonatne kritine vse pogosteje srečamo pred številnimi slovenskimi domovi. V nadaljevanju preverite, zakaj bi jo morali imeti tudi vi.

 

Zakaj izbrati polikarbonat?

Stekleni nadstreški (cena se dogovori pri ponudniku) iz polikarbonata združujejo številne lastnosti, ki po kakovosti celo prekašajo nadstreške, izdelane iz klasičnega stekla. Lahko bi celo rekli, da gre za alternativo, ki se je v praksi izkazala bolje od originala. Slednje gre pripisati predvsem materialu polikarbonatu.

Klasični stekleni nadstreški so zunanja konstrukcija, ki na tržišču obstaja že vrsto let. Ljudje so jih vzljubili predvsem zaradi izredno elegantnega in prefinjenega videza, ki ga daje steklo. Čeprav je steklo s pomočjo sodobne tehnologije pridobil številne dobre lastnosti, pa ga material polikarbonat vseeno na marsikaterem testu prekaša. V prvi vrsti zato, ker je varnejše od stekla, saj je težko vnetljivo. Ste vedeli, da vas nadstrešek iz polikarbonata uspešno ščiti pred škodljivimi sončnimi žarki, saj ne prepušča ultravijoličnih žarkov.

Polikarbonat je tudi veliko lažji od stekla, zato je montaža nadstreškov iz njega tudi bistveno enostavnejša. Če povzamemo: polikarbonat je izjemno trden in na udarce odporen material, ki ga je lahko obdelovati. Plošče iz polikarbonata imajo dolgo življenjsko dobo in so hkrati tudi ognjevarne. Ker dovoljuje prehod svetlobe, je odličen za nadstreške, ki pokrivajo terase in vrtove. Pod njimi lahko namreč uživate v vsej lepoti dneva, brez da bi vas bilo potrebno skrbeti za škodljive UV žarke.

Še ena v vrsti odličnih lastnosti, ki vam jih nudijo stekleni nadstreški (cena je odvisna tudi od izbrane vrste) je ta, da si jih lahko omislite v prekatni ali polni različici. Polna različica je med uporabniki priljubljena predvsem zato, ker daje videz kaljenega stekla. Zaradi svojega elegantnega videza se zato najpogosteje uporablja pri pokrivanju teras in zunanjih vrtnih prostorov, namenjenih posedanju in druženj. Polikarbonatno steklo z vsemi svojimi pozitivnimi lastnostmi popolnoma upravičeno nadomešča steklo. Ker gre za izredno zanesljiv material, ki nikoli ne razočara, ga lahko brez slabe vesti uporabimo pri izgradnji nadstreška nad mestom pred hišo, ki je namenjeno parkiranju vašega jeklenega konjička.

Potek montaže nadstreška

Ko se odločite, da bi želeli stekleni nadstrešek imeti tudi v vašem domu, je zelo pomembno, da za njegovo montažo izberete zaupanja vredno podjetje, ki bo za vas opravilo celostno storitev. Stekleni nadstreški (cena odraža njihovo kvaliteto) namreč sodijo med konstrukcije, ki morajo biti zares kakovostno izdelane. Vendar pa je poleg vrhunskih polikarbonatnih plošč zelo pomembno, da je tudi sama postavitev oziroma montaža narejena zelo natančno in upoštevajoč vsa pravila. Kako torej poteka celoten projekt izgradnje polikarbonatne kritine v podjetju, kjer točno vedo kako se stvari streže?

V prvi fazi se stranka in ponudnik spoznata in prisluhneta drug drugemu. Stranka nato pošlje skico z merami in fotografijo mesta, kje naj bi steklen nadstrešek stal. Izvajalec nato v drugem koraku na podlagi skice z merami in fotografije izdela okvirno ponudbo. Tudi vas zanimano stekleni nadstreški? Cena je v tem koraku že znana, naročnik pa mora ponudbo le še potrditi. V tej fazi so možni še posamezni popravki in spremembe, nato pa sledi dokončna potrditev.

montaža nadstreška

Ponudba za izgradnjo polikarbonatnega nadstreška je potrjena in izvajalec lahko začne z delom. V prvem koraku se opravijo natančne meritve na vaši lokaciji – s pomočjo točnih meritev se nato korigira prvotna ponudba. Ker gre za nekoliko večji projekt, je pred začetkom opravljanja del potrebno plačati nekaj avansa. Sledi faza izdelave in montaže steklenega nadstreška – material se pripelje direktno na lokacijo, kjer vam mojstri svojega posla v predvideno roku enega dne postavijo vrhunski stekleni nadstrešek. Kot smo že omenili, polikarbonatne plošče omogočajo veliko bolj enostavno namestitev na nosilno ogrodje, kot klasično steklo. Stranka nato plača še preostanek ponudbe in uživanje na vrtu se lahko začne.

Stekleni nadstreški – cena za izgradnjo

Seveda se marsikdo izmed vas sprašuje, koliko sploh stanejo stekleni nadstreški? Cena nikakor ni nizka, vendar pa se ves finančni vložek zelo hitro obrestuje. Končna cena je odvisna od večih dejavnikov, kot so vrsta materiala, izbrane različice, mesta, kjer bo nadstrešek postavljen ter njegove velikosti. Zagotovo v nobenem primeru ne gre za majhen vložek, a če temu dodamo dejstvo, da je povprečna doba nadstreška iz polikarbonata vsaj 15 let, hitro ugotovimo, da se nam ves vložen denar kmalu povrne.

Brez slabe vesti lahko zatrdimo, da so polikarbonatni nadstreški kritine prihodnosti. Tako na niti ne preseneča dejstvo, da jih lahko vse pogosteje srečamo pred številnimi slovenskimi domovi. Samo bivanje namreč dvignejo na še višji nivo in vam tako omogočijo užitek, o katerem ste nekoč lahko le sanjali.