Onlay pride v poštev takrat, ko je zob tako poškodovan, da se z zalivko ne da več popraviti, kar si poglejte tukaj https://www.doktor1a.com/inlay-onlay/ in se naročite na pregled. Onlay je lahko keramičen, zlat ali kompoziten. Pacient in zdravnik izbereta najprimernejšega zanj. Najbolj dovršen izgled boste imeli, če se odločite za keramičnega, saj zgleda enako kot vaši zobje.

onlay
Najprimernejši material za onlay je keramika, ta se tudi lahko zelo natančno prilagaja grizni površini drugega zoba. Zlato je prijazno do telesa in je tudi lahko super izbira, nekateri ga izberejo zato, ker želijo, da zobje zgledajo zlato in da imajo okras v ustih. Je pa tudi ta žlahtna kovina obstojnejša od keramike. Onlay je primernejši od plombe zato, ker se pri plombah dogaja to, da se sčasoma pojavi špranja, v katero se potem naselijo mikroorganizmi, ki lahko povzročijo karies. Takšen karies je možno videti le s pomočjo rentgenske slike in ga žal opazimo prepozno, ko je treba zob le še odstraniti ali vsaj živec.
Plombe lahko pri temperaturnih spremembah velikokrat izločijo živo srebro, ki je toksično za naš organizem, zato je onlay dosti bolj zdrav kot plombe. Zdravnik vas bo pregledal in priporočil, ali je ta metoda za vas primerna in vi se boste določili, ali jo sprejmete. Razorožil vam bo prednosti te metode, da se boste lahko lažje odločili, kaj boste doživljenjsko imeli v ustih. Plombe to največkrat niso, ker jih je treba na nekaj let menjati.
Če vas bo zanimala cena te metode, je precej ugodna glede na efekte, ki jih da in je odvisna seveda od vašega staja v ustih. Po pregledu boste odbili predračun se odločili, če je to za vas v redu. Vsekakor pa je ena od najboljših rešitev za bolj poškodovan zob, katera je dolgotrajna in zdrava za vaš organizem. Zato pokličite čim prej in se naročite na brezplačen pregled in posvet zdravnikom.