Želite tudi vi kar najbolje zaščititi materiale, s katerimi delate pred obrabo, korozijo ali kavitacijo? Potem je metalizacija kot nalašč ustvarjena za vas, saj izvrstno zaščiti prav vse materiale in je veliko bolj obstojna kot pa denimo barvanje.

Metalizacija ne le, da poskrbi za večjo odpornost materiala (celo prosti vremenskim vplivom), temveč poskrbi tudi za lepši videz predmeta in poveča funkcionalnost končnega izdelka. Omenjeni postopek bistveno olajša samo produkcijo izdelkov, saj ni potrebno izgubljati časa s sušenjem ali strjevanjem, prav tako vas ne rabi skrbeti, da bi se tekom postopka jeklo ali kakšen drug material kakorkoli poškodoval, saj med samim postopkom površina nikoli ne preseže 120–150 stopinj Celzija.

Smo že omenili, kaj pravzaprav je metalizacija? Gre za postopek, v katerem osnovni material prekrijemo s tankim kovinskim filmom, ki ima razpon 80–400 mic. Odvisno od vrste in tehnološkega postopka se materiale nanaša ali v obliki žice ali prahu.

Metalizacijo uporabljajo v več panogah, denimo v avtomobilski, elektro, kemični in farmacevtski industriji. V avtomobilski panogi z metalizacijo npr. popravljajo lokalno iztrošena ležišča gredi ali pa dele šasij vozil, ki se uporabljajo v ekstremnih pogojih, prav tako pa se postopek uporablja na vseh vojaških in rudarskih vozilih, gradbenih strojih, železniških vagonih ipd. V farmaciji se lahko izvede metalizacija jeklenih ogrodij farmacevtskih strojev in naprav ali sklopov za transport medijev (npr. cevovodi), postopek izvajajo tudi na konstrukcijah objektov, ki so izpostavljeni agresivnim medijem. V kemični industriji se postopek metalizacije uporablja praktično identično kot v farmacevtskih panogah, morda bi dodali edino še rezervoarje in tehnične podeste, ki so izpostavljeni abrazivnim medijem. Metalizacijo uporabljajo tudi v elektro industriji, in sicer na konstrukcijskih elementih ohišij vetrnih elektrarn, na cevovodih in daljnovodih (zaščitijo jih pred kavitacijo), na usmerjevalnih šobah surovin, obrabnih delih zapornic, lopaticah turbin ipd. Postopek zaščite materialov je torej res široko uporabljan v različnih panogah.