Vas muči boleče grlo? Ali bolečino spremljajo praskanje, boleče požiranje, pekoč občutek, otekline ali občutek suhega grla? Potem imate najverjetneje težave, ki jih je povzročil virus. Včasih vse te simptome spremljata še kašelj in hripavost, zato lahko rečemo, da je boleče grlo izredno neprijetna stvar, ki potrebuje kar nekaj časa, da se ozdravi. Kako ga odpraviti, si lahko natančneje preberete na povezavi: www.nadlani.si/zdravje/bolece-grlo/.

Boleče grlo

Če pravijo, da se prehlad zdravi en teden, če ne greš k zdravniku, in en teden, če zdravnika obiščeš, lahko podobno verjetno rečemo tudi za boleče grlo, vendar pa lahko bolečino vseeno nekoliko omilimo. Na primer tako, da pijemo čim več toplih napitkov, ki lajšajo nadležno draženje in žgečkanje v grlu. Če se je težavam pridružil tudi zamašen nos, boste morali dobro poskrbeti tudi zanj, na primer s kakšnim razpršilom, ki omehča sluznico in pripomore k izločanju sluzi iz nosu. Poudariti pa moramo, da tovrstnih težav ne boste odpravili kar tako čez noč, ampak boste kljub zdravljenju potrebovali kar nekaj časa, da se bo vse vrnilo v običajno stanje. Bodite potrpežljivi in ne obremenjujte grla preveč, da stanja ne poslabšate.

Kadar boleče grlo povzroča bakterija, pa je stanje lahko resnejše in v tem primeru boste morda morali uživati antibiotike. Seveda tudi v tem primeru ne bo šlo brez toplih napitkov in rastlinskih pripravkov, vendar pa si upamo trditi, da lahko antibiotik stanje precej hitro izboljša. Tu naj velja pravilo, da se morate pozdraviti do konca, preden spet tvegate boleče grlo.

To je sicer lahko, naj dodamo, tudi posledica preobremenitve, kot so glasno petje, govorjenje in podobne stvari. Če boste manj in tišje govorili, boste bolečino lahko omilili, v splošnem pa naj velja, da je treba svoje grlo čuvati, saj verjetno ne želite ostati brez glasu. To lahko naredite tudi tako, da živite čim bolj umirjeno, da se uravnoteženo prehranjujete in ne kričite. Seveda pa je vse to lažje zapisati kot uresničiti.