Med sodobne zobozdravstvene postopke sodi tudi vstavljanje implantatov. O implantatih v Sloveniji boste največ uporabnih informacij dobili, če obiščete portal eZobozdravnik. Tam boste našli informacije o učinkovitosti implantološkega zdravljenja, cenah zobnih vsadkov, postopku implantološkega posega, svetujejo pa vam tudi, kako poiskati preverjenega implantologa.

Kljub temu da se implantologija na trgu pojavlja že nekaj desetletij, jo še vedno uvrščamo med sodobne zobozdravstvene metode. Osnove implantologije v bistvu segajo skoraj 70 let v preteklost, ko je švedski znanstvenik odkril, da se titan lahko zraste s kostjo. Prve implantate so začeli vstavljati v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, s samostojnostjo Slovenije pa sovpada tudi začetek implantologije v naši državi.

implantat

Ker je implantat odličen zobni nadomestek, so številna podjetja začutila veliko poslovno priložnost, zato obstaja preko 100, po nekaterih virih celo preko 150, podjetij, ki proizvaja dentalne implantate.

Vrhunska implantološka podjetja so v preteklosti veliko vlagala v raziskave in razvoj. Z izbiro njihovih implantatov praktično ne morete zgrešiti. Nekateri proizvajalci imajo res širok spekter različnih delov, s katerimi zobozdravnik nadomesti vašo zobno korenino.

Med najbolj priznane znamke implantatov sodijo naslednja podjetja.

Straumann, ki je bil ustanovljen leta 1954 in ima sedež v Baslu v Švici. Straumann je vodilno ime v proizvodnji implantatov. Podjetje je geografsko prisotno v ZDA, Evropi, Aziji in Tihem oceanu, Latinski Ameriki ter na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Dentsply Sirona je bila ustanovljena leta 1899 s sedežem v Yorku v ZDA. Njihov priznani implantat Ankylos je tudi v Sloveniji med najbolj razširjenimi implantati. Druga vrsta implantata, ki prihaja iz te družbe, je Astra Tech. Podobno kot Straumann se njihovi implantati vstavljajo širom sveta.

Nobel Biocare ima sedež v Švici. Podjetje je bilo prvotno zamišljeno kot partnerstvo, ki je bilo ustanovljeno leta 1978 med švedskim podjetjem Bofors in profesorjem Brånemarkom, priznanim švedskim raziskovalcem, ki je odkril osteointegracijo titana s kostjo.

Tem trem velikanom sledijo še druga podjetja, kot so: Zimmer Biomet, BioHorizons, Neodent, GTB, Bredent (Sky), Osstem, Adin in številni drugi.