Dan danes si življenja brez elektrike skorajda ne moremo predstavljati. S pomočjo elektrike pripravljamo hrano, peremo posodo in perilo, imamo razsvetljavo, si napolnimo telefon in ostale naprave. Mnogi pa z njo segrevajo tudi stanovanje in vodo ali si napolnijo prevozna sredstva, kot so na primer električni avtomobili, kolesa in skiroji. Elektrika je torej res nepogrešljiva zadeva, katero praktično vsi vsakodnevno uporabljamo.

Čeprav je izredno vsestranska, pa ta vsakodnevna uporaba elektrike za seboj potegne tudi to, da se nam vsepovsod kopičijo elektro kabli. Ti so seveda prav tako nepogrešljivi za ustrezno rabo elektrike, a jih je lahko hitro preveč. Nekateri se namreč uničijo, spet drugi prenehajo delovati, tretji pa morda zaradi zamenjave aparata niso več uporabni. In ker gre pri kablih za material, ki ga je potrebno ustrezno reciklirati, nastane težava. Naberejo se nepotrebni kupi elektro kablov, s katerimi ne vemo, kaj bi. Ampak to lahko čisto enostavno rešite, na voljo je namreč storitev odkupa električnih kablov. Ta vam omogoča, da se hitro in enostavno znebite odpadnih kablov, ob tem pa poskrbite še za okolje in nekaj zaslužite.

Kako se prodajo elektro kabli si lahko pogledate tukaj: odkupkablov.si/kabli/. V nadaljevanju pa vam bomo predstavili še nekaj prednosti, ki jih prinaša odkup kablov ter vrste električnih kablov, ki se lahko prodajo.

Elektro kabli

Kako poteka odkup električnih kablov?

Elektro kabli, ki so odpadni ali jih nihče ne uporablja in se nabirajo na kupu, se lahko prodajo tako, da se, kot prvo, poišče ponudnika, ki bi bil pripravljen te kable odkupiti. To so običajno posebej specializirana podjetja, ki se ukvarjajo prav z odkupom in predelavo raznovrstnih kablov, kot je recimo portal odkupkablov.si od podjetja Krizant.

Ko najdete podjetje, ki bi bilo pripravljeno kupiti vaše kable, sledi naslednji korak – priprava kablov za odkup. To pomeni, da kable očistite in iz njih previdno olupite izolacijo, da se pri tem ne poškodujejo. Hkrati pa se v tem koraku elektro kabli tudi preštejejo in sortirajo glede na vrsto, da boste tako vedeli odkupovalcem povedati, kakšne vrste kablov imate in koliko jih je.

S podjetjem se nato zmenite za ogled kablov, na primer preko sporočila ali telefonske številke. Strokovnjaki iz podjetja pa bodo kmalu za tem vaše električne kable prišli pogledat, jih stehtat in ocenit njihovo kakovost oziroma sestavo. Na podlagi tega pa vam bodo nato ponudili tudi ceno za vaše kable, torej koliko lahko za njih dobite. Če se boste strinjali s ponudbo, sledi odkup kablov. Ta se običajno izvede na sedežu podjetja, v primeru večje količine kablov pa lahko pride podjetje za odkup kablov tudi na vaš naslov, da je prevoz lažje izveden.

Kakšni elektro kabli se lahko prodajo?

Številni pa se ob tem verjetno vprašate, kakšne vrste električnih kablov pa se sploh lahko prodajo ter ali so naši domači kabli primerni za odkup. Tukaj ste lahko popolnoma brez skrbi.

V podjetju Krizant namreč odkupujejo raznovrstne električne kable. Zanimajo jih tako visokonapetostni elektro kabli kot tudi napajalni, bakreni, aluminijasti, potopni in prenosni kabli. Pa tudi komunikacijski kabli, enojni in dvojni vodniki, internetni in optični kabli ter večžilni elektro kabli.

Praktično ni torej kablov, ki ne bi bili primerni za odkup. To pa je predvsem zaradi tega, ker so elektro kabli v zadnjem času zelo cenjeni in iskani. Enostavno se jih lahko reciklira in ponovno uporabi, s tem pa se posledično poskrbi tudi za manj odpadkov in bolj čisto okolje. Kakršnikoli odpadni električni kabli se vam torej kopičijo, vsekakor niso ‘tja za v en dan’, raje jih prodajte in z njimi še nekaj zaslužite.

Elektro kabli

Koliko se lahko iztrži za odpadne elektro kable?

Je pa seveda tudi v tem primeru tako, da so nekateri kabli bolj kakovostni kot drugi, zaradi česar se razlikuje tudi njihova odkupna cena. Med najbolj kakovostnimi elektro kabli so recimo bakreni kabli, oziroma takšni, ki imajo pod izolacijo baker. Za to vrsto kablov boste seveda iztržili več, kot pa zgolj za osnovne napajalne kable. Podobno je tudi z aluminijastimi električnimi kabli oziroma kabli, ki imajo srebrno prevleko, tudi ti so vredni več.

Še vedno pa to ne pomeni tega, da recimo običajnih napajalnih ali optičnih kablov ni mogoče prodati po dobri ceni. Pogosto se zgodi, da imajo nekateri, čeprav ponujajo za odkup bakrene kable, le te bolj uničene, kot pa nekdo, ki ponuja kakšno drugo vrsto električnih kablov. Cena lahko tako hitro pade oziroma je v tem primeru bolj v prid drugi vrsti kablov. Prav tako je cena različna glede na to, kakšna je kakovost kablov oziroma v kakšni meri so le ti poškodovani ter kakšna je njihova teža. Pomembno pa je tudi stanje na trgu določenih surovin, ki prav tako vpliva na oblikovanje cen.

Ravno zaradi tega je izrednega pomena, da se elektro kabli predhodno pregledajo ter, da se za vse vrste kablov cena postavi individualno. Zato, če želite prodati svoje odpadne električne kable, ali pa se zgolj pozanimati o tem, koliko so vaši kabli vredni, je najbolje, da se obrnete kar na podjetje Krizant in se posvetujete z njihovimi strokovnjaki.